ГоловнаПодії в Україні

Чи будуть існувати села? Мешканці Тарасівської громади виборюють право на існування

Як тільки в квітні був прийнятий закон про земельний ринок земель сільськогосподарського призначення. В Україні почалися розборки з землею. Люди почали помічати, що деякі особи почали отримувати землі, а деякім стали відмовляти в приватизації. Коли вони почали розбиратися у чому справа, виявилося, що їхня земля рішеннями сільської ради була передана іншим  мешканцям.

18 червня відбулася сесія міської ради, про яку не були проінформовані люди, на якій обговорювалися питання поділу землі чотирьох сіл цих сільських рад. Рішення цієї сесії обурили людей, тому що вони були не законні і суперечили правам мешканців села. Коли, на прохання мешканців, активісти села прийшли до міської ради, замість того щоб відповісти на питання жителів сіл, деякі депутати побили одну з активісток. Була викликана поліція і написана заява від постраждалої. Раніше ми писали про цей випадок

Розповідає постраждала мешканка с.Тарасівка Світлана Валеріївна Немировська:

Ми прийшли на сесію щоб дізнатися, що відбувається у нашому селі. Гарбуз Алла, яка являється працівником сільської ради, яка завідує справами культури Тарасівської сільської ради, почала виганяти нас «Выйдите вон отсюда, пошли вон!». Ми не вийшли і депутати почали вставати і виходити, коли виходили мене побили.

Голова ініціативної групи Людмила Олександрівна Герасименко:

Ми чекали більше місяця відповіді від правоохоронних органів на ті події, які відбулися 18 червня, так і не дочекалися. Крім того були питання земельного порядку, а це питання городів по селі Тарасівка, які на сьогоднішній день стоять дуже гостро. По розслідуванню відносно викрадення комунальної землі в межах с.Тарасівка була надана відповідь від місцевого відділу національної поліцію про закриття кримінального провадження і разом із закриттям було надано роз’яснення, що дані земельні ділянки(які були відібрані у людей) знаходяться за межами с.Тарасівка. Вони просто були вирізані разом із вулицею, на якій живуть люди. З однієї сторони вулиця називається Новоселів, з іншого – Молодіжна. І коли ми почали піднімати ці питання і не погоджуватися з даним кримінальним провадженням, яке було закрите, на нас почалися напади.

Люди навіть до цієї пори і не знали, що вулицю поділили, ніхто про це людей не сповістив. Мешканці обурюються, чому не вони першочергові у приватизації городів, вони 25 років їх обробляють, платять податки і раптом ці городи хтось викуповує. З цим питання і прийшли до сільської ради. Коли раніше до землевпорядника жителі зверталися з питання приватизації, їм відповіли, що землю не потрібно приватизувати, її у людей ніхто не забере. На сьогоднішній день ці земельні ділянки вже забрані у людей і нібито переоформленні на інших людей.

Коли активісти почали розбиратися, то виявилося, що генерального плану Первомайського району і с.Тарасівка немає, але знайшлися інші карти, іншого призначення, в яких межі від села до села зазначені. С.Тарасівка межує з с.Тернівка, яке на сьогоднішній день юридично ще існує, а фактично вже ні. Оці межі, разом з пасовищами і сільхозугіддями віднесені до с.Тарасівка. Мешканці дивуються, я так сталося, що городи, які розташовані біля самих будинків людей, біля самої дороги, яка проходить через село, виявилися поза межами населеного пункту. Коли почали цим цікавитися, з держгеокадастру відповіли, що ця проблема криється у роботі сільської ради.

Як тільки люди починають розбиратися, що насправді робиться з землею села, їм погрожують, розбивають вікна, дахи, відбуваються побиття. В ніч з 15 на 16 липня у активістів с.Тарасівка сталися перші побиття вікон.

Наша редакція зверталася до поліції за роз’ясненнями по цій справі. В поліції відповіли, що всі повідомлення були зареєстровані. Були проведені перевірки за кожним фактом. Де містились ознаки кримінальних порушень, органами досудового розслідування були розпочаті кримінальні впровадження, згідно ознак статті кримінального кодексу України, а саме це легкі тілесні ушкодження, погроза вбивством, умисне знищення та пошкодження майна. Відповідно до санкцій вказаних статей, передбачено покарання від накладення штрафу до позбавлення волі, строком до трьох років.

Наразі дізнавачами проводиться об’єктивне розслідування у вказаних досудових провадженнях, за результатами якого буде прийняте законне рішення щодо винних осіб і притягнення їх до відповідальності. Правоохоронці наголосили, що відносяться до справи не упереджено і впливу на них ніхто не здійснює стосовно цієї справи. Коли буде доказана вина правопорушників, їм буде повідомлено про підозру, а після цього справу буде скеровано до суду для прийняття законного рішення.

Окрім порушень з земельним розподілом, в селі Тарасівка є ще проблеми з децентралізацією. С.Тарасівку силоміць намагаються приєднати до с.Синюхин Брід, не зважаючи на волевиявлення громади. Сільська рада на своїх мешканців не звертає увагу і сама вирішує за них їхню долю.

Люди хочуть приєднатися до Лисої Гори, але на людей ніхто не звертає уваги. На наші запитання, секретар сільської ради відповіла, що від Лисогірської сільської ради звернень не було, хоч мешканці стверджують, що 4 рази від Лисої гори були звернення, чому є документальне підтвердження. Мешканці самі організовують збори, обирають голову ініціативної групи і намагаються вирішити це питання самотужки, але за це їм летять вслід погрози.

Мешканець с.Лозуватка Іван Васильович Стьопул наголошує, що проблема в тому, що народ не знає, що таке самоврядування, а сільська рада цим користується в своїх особистих інтересах. Він вже три рази судився з сільською радою. Так само депутати сміються в очі, погрожують і навіть намагалися його побити.

Люди з села Бандурка обурюються, що не мають нормального доступу до лікування, бо тепер, після оптимізації лікарень, з них беруть кошти в Первомайської лікарні як за іногородніх. Це тільки деякі моменти, з якими стикаються мешканці сіл, саме цікаве дивіться у відео.

Жителі просять сільську раду прислухатися до думки людей і подумати не тільки за себе. Села занепадають і знищуються і все це відбувається за згодою сільських рад. Народ за реформи, але реформи які підтримують український народ і проти тих реформ, які знищують народ. Якщо об’єднання відбудеться з Синюхиним Бродом, то з їхніми селами буде те, що і з селом Тернівка – на карті є, а по факту немає.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *