Новини Первомайська

У Первомайську четверо людей отруїлися чадним газом

22 листопада на лінію «101» від чергової швидкої медичної допомоги надійшло повідомлення про випадок групового отруєння чадним газом.

Про це повідомляє ГУ ДСНС України в Миколаївській області.

Випадок стався у м. Первомайську. У приватній одноповерховій будівлі опалення провадилося газовими конвекторами. Дружина, чоловік та два їхніх сини (1956, 1953, 1976, 1981 р. н.) для огляду доставлені до лікувального закладу.

За попередньою інформацією, стан постраждалих – задовільний.

Рятувальники застерігають! З настанням холодів господарі будинків використовують опалювальні прилади, затоплюють печі. Однак люди не завжди замислюються над потенційними ризиками, які несуть різні види обігріву будинків. Однією з основних таких небезпек залишаються продукти горіння, а саме чадний газ.

Більшість випадків, пов’язаних з отруєнням людей чадним газом, трапляється через порушення експлуатації газових опалювальних приладів та пічного опалення, несанкціоноване втручання власників газового обладнання в роботу системи газопостачання та конструкцію газових приладів, несправну систему димовідведення та вентиляції.

Довідка:

Чадний газ (окис вуглецю) – безбарвний газ без запаху. Головна небезпека полягає в тому, що він через легені швидко проникає в клітини крові, замінює кисень, що міститься в еритроцитах. В результаті в організмі виникає кисневе голодування – гіпоксія. Велика кількість смертельних випадків відбувається у закритих приміщеннях з відсутньою вентиляцією, наприклад, у квартирах, де встановлені євровікна без повітрофільтрів і в гаражах.

Ознаки та симптоми отруєння чадним газом: головний біль, м’язова слабкість, задуха, почервоніння шкіри обличчя та рук, потьмарення свідомості. Тривала дія чадного газу може призвести до смерті.

При виявленні ознак отруєння чадним газом необхідно негайно викликати швидку допомогу та вийти (або винести потерпілого) на свіже повітря.

Як уберегти себе та своїх рідних? Перед початком експлуатації слід перевірити системи опалення. Окрему увагу звернути на справність систем виведення продуктів горіння, димоходів. Наявність в них тяги перевіряється за допомогою запаленого сірника. І в жодному разі не слід залишати увімкненими прилади опалення без нагляду під час сну. Також не рекомендуємо залишати дітей без нагляду при увімкнених опалювальних приладах.

Пам’ятайте, кожна людина має відповідально ставитися до безпечного поводження з газом у побуті, адже постраждати може не лише вона сама, а й близькі, рідні та сусіди.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *